Інформаційне повідомлення

2021-05-14

/Files/images/важлива інформація.jpg

Інформаційне повідомлення

про проведення громадського обговорення щодо реорганізації Капустинського навчально-виховного комплексу «Заклад дошкільної освіти - загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області у Капустинську початкову школу Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області

1. Найменування організатора громадського обговорення - Шполянська міська рада ОТГ.

2. Мета:врахування думки жителів с.Капустине щодо реорганізації Капустинського навчально-виховного комплексу «Заклад дошкільної освіти - загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області у Капустинську початкову школу Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області.

Щорічно освітніми експертами Програми "U-LEAD з Європою" розраховується індекс фінансової спроможності шкільної освітньої мережі територіальних громад, який показує, наскільки реальна мережа громад відповідає моделі, фінансування якої забезпечує держава. На сьогодні Капустинська школа не відповідає вимогам щодо наповнюваності класів, яка для нашої громади на 2021 рік розрахована на рівні 14,5 учнів. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена, виключно, на заробітну плату педагогічних працівників. Тобто, освітня субвенція до бюджету Шполянської громади надходить тільки на ті класи, де наповнюваність становить більше 14,5 учнів. Всі інші класи з кількістю менше 14,5 учнів утримуються за рахунок власного бюджету громади.

Зараз в Капустинській школі навчається 33 учнів: перший клас відсутній, в другому класі – 5, третьому класі – 5, четвертому класі – 3, п’ятому класі – 2, шостому класі – 3, у сьомому - 7 учнів , у восьмому класі – 2, дев’ятому - 6 учнів . На 2021-2022 навчальний рік до першого класу немає жодної дитини, а у основній школі лише 8 клас відповідає мінімальному рівню наповнюваності. Для того щоб Капустинська школа відповідала вимогам по наповнюваності класів, загальна кількість учнів у школі повинна становити не менше 130 учнів. Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу. Варто зауважити, що ОТГ витрачає значні кошти на опалення напівпорожніх приміщень школи, які для прикладу, громаді ефективніше спрямувати на проекти розвитку чи енергоефективні заходи.

Значна видаткова частина бюджету Шполянської територіальної громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Вартість утримання одного учня в Капустинській школі становить понад 57тис. грн. на рік (до розрахунку взято заробітну плату працівників, оплату енергоносіїв, придбання предметів та матеріалів, оплата послуг та інше). В той же час, в середньому по громаді, видатки на одного учня становлять близько 26тис. грн. на рік.

Дійсно, кошти, що витрачаються на утримання Капустинської школи, а це 2 751 211 грн. в рік, з яких 2 504 774 грн. іде на оплату праці, можна використати на покращення соціальної сфери, придбання сучасного обладнання для амбулаторії, або ж витратити їх на розвиток інфраструктури села, співфінансування соціальних проектів тощо.

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

Педагогічні працівники, що працюють у малокомплектних школах суттєво програють своїм колегам з тих загальноосвітніх закладів громади, де у класах середня наповнюваність відповідає нормативним вимогам, адже однією із проблем таких шкіл є викладання декількох фахових предметів одним вчителем одночасно.Аби досягнути високих результатів якісної освіти варто задуматись, чи зможе, наприклад, вчитель математики дати повноцінні знання з англійської мови, вчитель початкових класів – з фізики, вчитель біології – з трудового навчання?

Але у Капустинській школі є ще одна проблема – всі учні основної школи, тобто, п’ятого класу –2 учні, шостого класу – 3 учні, восьмого класу – 2 учні, навчаються за індивідуальною формою. Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» і до фінансових нормативів, якщо в класі менше 5 дітей, діє індивідуальна форма навчання — це один із способів навчальної діяльності, який забезпечується педагогічними працівниками за місцем проживання учнів (удома). Проте навчаючись на індивідуальній формі дитина у 4-5 разів більше втрачає навчальні години, ніж у класі з більшою наповнюваністю. Як правило, протягом тижня у школі учень працює на 32 уроках, а при індивідуальному навчанні усі предмети викладаються на 8 уроках.

Тож, учні Капустинської школи п’ятого – дев’ятого класів мають навчатися по одній або по дві години у день. І кожна година ділиться по 10 – 15 хвилин на окремий предмет: 10 хвилин української мови, 10 хвилин математики, 10 хвилин фізкультури, 10 хвилин хімії, 10 хвилин іноземної мови і т. д. Не рятує і те, що вчителі, порушуючи чинне законодавство щодо організації індивідуальної форми навчання, проводять навчальні заняття групуючи учнів одного класу.

Чому ми свідомо позбавляємо учнівську молодь с. Капустине можливості подискутувати зі своїми однокласниками на уроках історії, відчути командний дух під час гри у футбол, обговорити результати дослідницької діяльності на уроках хімії, біології, створювати спільні навчальні проекти на уроках англійської мови? Що скажуть два-три учні одного класу Капустинської школи про все це?

Ті батьки, які прагнуть забезпечити успішне майбутнє своїх дітей створюють їм можливість навчатися у навчальних закладах, де впевнені, що їх діти зможуть здобути якісні знання.

На сьогодні єдиним оптимальним завданням у вирішенні проблеми мало комплектності Капустинського НВК є реорганізація даного закладу у початкову школу. Таким чином, ми збережемо приміщення, молодші школярі навчатимуться поруч з домівками, вчителі початкових класів працюватимуть у звичних умовах. Учнів 5-9 класів даного навчально-виховного комплексу планується підвозити до Іскренської школи шкільним автобусом. Вивчається питання працевлаштування вчителів в школах громади.

3. Суб’єкт, що виніс пропозицію щодо реорганізації Капустинського навчально-виховного комплексу «Заклад дошкільної освіти - загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області у Капустинську початкову школу Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області – Шполянська міська рада ОТГ.

4. Строк, місце, час проведення громадських слухань– громадські слухання відбудуться на території Капустинського навчально-виховного комплексу «Заклад дошкільної освіти - загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області 21.05.2021 року о 14.00 год.

5. Поштова адреса та адреса електронної пошти, строк і форми для подання пропозицій (зауважень) –Шполянська міська рада, м. Шпола, вул. Лозуватська, 60, e-mail: shpvo@ukr.net.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає протягом 30 днів з дати опублікування повідомлення про його проведення.

6. Місцезнаходження та адреса електронної пошти організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення – Шполянська міська рада, м. Шпола, вул. Лозуватська, 60, e-mail: shpvo@ukr.net.

7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Павловський Віктор Володимирович – староста с.Капустине.

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення – узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Шполянської міської ради ОТГ.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання щодо реорганізації Капустинського навчально-виховного комплексу «Заклад дошкільної освіти - загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області у Капустинську початкову школу Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області.

Кiлькiсть переглядiв: 232